Nieuws-Details

proWIN - een constante factor in de directe verkoop

Het jaar begon en was volledig gepland - ook wat het jubileum betreft. In mei zou een verjaardagsfeest met meer dan 1.000 verkooppartners plaatsvinden. Talrijke seminars, scholingen en incentives stonden al vast. Toen bgon de pandemie en moesten er snel alternatieve oplossingen worden gevonden voor de kernactiviteiten: dit had betrekking op de productdemonstraties (proWIN-demo's) en het seminar- en opleidingswezen in de proWIN Akademie. Maar in plaats van in een crisisstemming te raken, schakelde men bij proWIN in de "kansenmodus" en heeft men zich binnen zeer korte tijd aangepast aan de gewijzigde omstandigheden. Met daarbij altijd in het achterhoofd de verantwoording voor meer dan 100.000 zelfstandige verkooppartners verdeeld over heel Duitsland en delen van Europa evenals 180 werkplekken op de bedrijfslocatie in het Saarland.

In slechts 14 dagen realiseerde een kring van gevestigde verkooppartners, het personeel van het hoofdkantoor en het dochterbedrijf proWIN Bildung und Service GmbH samen de transformatie van de gehele kernactiviteit. Daarvoor werd alles gemobiliseerd wat er voorhanden was aan financiële middelen en input.

Dit waren de oplossingen:

 • Online-demo's in plaats van demonstraties bij de klanten ter plaatse
 • E-learning als vervanging voor aanwezigheidsseminars en workshops
 • Voor zover mogelijk thuiswerken
 • Flexibele modellen voor moeders en vaders

Hierdoor heeft proWIN bewezen een betrouwbare partner te zijn voor het bedrijf, de verkoop, zakenpartners en klanten. Diverse plannen, met name wat de digitalisering betreft, zijn sneller uitgevoerd. De processen die daaruit zijn ontstaan, worden nu verder ontwikkeld.

proWIN zal in de toekomst inzetten op een mix van aanwezigheids- en online-dienstverlening, nog sterker gericht op de behoeften van de klant dan voorheen. Niet alleen de online-demo's zijn goed ontvangen, maar ook de vervolg opleidingen van de proWIN-Akademie worden uitstekend ontvangen, dit blijkt uit het hoge aantal deelnemers.

Resultaten van het eerste halfjaar van 2020

Juni ging met een plus van 80 procent de bedrijfsgeschiedenis in als de op één na sterkste maand ooit en maakt een belangrijk deel uit van de goede algehele ontwikkeling. proWIN kon het eerste halfjaar afsluiten met een stijging van 35 procent.

Sociale betrokkenheid op grote schaal

proWIN Winter GmbH zet het btw-voordeel in voor liefdadigheidsdoeleinden.

Het bedrijf gaat aan de hand van de huidige schattingen uit van een totaal gedoneerd bedrag van ca. 3 miljoen euro. Een hulpactie waarmee proWIN opnieuw samen met zijn klanten en verkooppartners een duidelijk signaal wil afgeven voor solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid.

Maar de eindklanten profiteren ook: er worden speciale acties voor het 25-jarig jubileum aangeboden die hen verzekeren van aantrekkelijke prijsvoordelen. Daar komt bij dat de besparing aanzienlijk hoger ligt dan de drie procentpunten.

Los daarvan waren deze acties er ook nog:

 • Zoals gewoonlijk vond aan het begin van het jaar een veelomvattende charity-actie van het bedrijf plaats: dit keer werd er samen met de proWIN-verkoop en de ondersteuning van klanten 946.500 euro bij elkaar gebracht. Het geld komt ten goede aan diverse sociale projecten voor zieke en hulpbehoevende kinderen evenals projecten op het gebied van milieu, natuur en soortenbescherming - in eerste instantie in Duitsland
 • De proWIN pro nature stichting heeft 113.500 euro ter beschikking gesteld aan Saarlandse dierenbeschermingsorganisaties, zodat ze zich kunnen verzekeren van voer en benodigdheden.
 • Donatie van huidverzorgingsproducten aan verschillende Saarlandse ziekenhuizen tijdens hoogtepunt van de pandemie

Terugblik op het begrotingsjaar 2019

In 2019 genereerde proWIN een stijging van ca. 10 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. De totale omzet, rekening houdend met binnen- en buitenlandse eindklantenprijzen, lag in 2019 op 213 miljoen euro bruto en is als volgt te verdelen: reiniging 82 procent, cosmetica 16 procent en premium dierenvoeding 2 procent.

Het verkooppartner netwerk registreerde op 21.12.2019 meer dan 115.000 zelfstandigen. Dit komt overeen met een toename van 25 procent c.q. ca. 15.000 nieuwe overeenkomsten. Parallel hieraan werden 11 nieuwe vaste banen gecreëerd.  Aan het eind van het jaar had proWIN 170 medewerkers in vaste dienst - het merendeel op het hoofdkantoor in Illingen-Uchtelfangen.

Verhoging van het verzendvolume

De geregistreerde plus bij het aantal bestellingen komt ook tot uiting in de goederenuitgifte:

Logistiek bedrijf Lux uit Bexbach bracht in 2019 bijna 630.000 pakketten met proWIN-logo op weg naar hun ontvangers met adressen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Vergeleken met het jaar daarvoor komt het neer op een stijging van het verzendvolume van ca. 18 procent. De resultaten hebben eens te meer bewezen dat de juiste partners een samenwerking zijn aangegaan.

proWIN Akademie

Het opleidings- en vervolg opleidingsprogramma onder leiding van de proWIN Bildung und Service GmbH (B+S) omvatte afgelopen jaar 40.000 seminar units - een plus van 22 procent - meer dan 10.000 verkooppartners van het bedrijf waren direct ter plaatse in het Saarland. B+S heeft het jaar afgesloten met een record begroting van ca. 9 miljoen euro.


In de proWIN Akademie die capaciteit heeft voor ca. 170 personen voor seminars, conferenties en evenementen, zijn ook externe bedrijfven welkom.


De situatie is ideaal: toegang tot de snelweg in de directe nabijheid, voldoende gratis parkeerplaatsen en een rustige leer- en conferentie omgeving op de ervaringslocatie in Reden. Een aanbod dat varieert van pure objectverhuur tot complete seminarpakketten inclusief catering op aanvraag, aan toe.

 

proWIN vertrouwt op het Saarland als bedrijfslocatie

De proWIN-locaties in Illingen en Landsweiler worden uitgebreid: het in Illingen gekochte pand "Zeppelingstraße 16" - niet ver van de bedrijfscentrale - is in de actieve bouwfase. De plannen zijn gericht op een verbouwing van het reeds aanwezige gebouw en een uitbreiding. Hier worden o.a. het magazijn, logistiek en de kwaliteitsafdeling ondergebracht. In totaal ontstaat er 650 vierkante meter nieuwe kantoorruimte. Geschat totaal investeringsvolume: 4 miljoen euro.

Ook op Akademie-locatie Landsweiler-Reden is de planningsfase voor de nieuwbouw van een administratie- en seminargebouw in volle gang. Het begin van de eerste bouwfase is gepland tegen het einde van de tweede helft van 2020. Het nieuwe pand met een geschat investeringsniveau van eveneens vier miljoen euro wordt naast de Akademie gebouwd. Verwachte oplevering eind 2021.

Zoals bij alle bouwmaatregelen, geeft proWIN de voorkeur aan een samenwerking met regionale bedrijven en ondernemingen. Dit geldt ook voor het meubilair, ook hier wordt uit overtuiging gekozen voor de kwaliteit van het Saarlandse vakmanschap.

Het werk van de proWIN stichtingen

Ook in 2019 hebben de twee hulporganisaties proWIN stichting (ondersteuning voor hulpbehoevende kinderen in binnen- en buitenland) en de proWIN pro nature stichting (wereldwijde inzet op het gebied van natuurbescherming) talrijke projecten ondersteund op sociaal en ecologisch gebied.

Het onderwerp milieu-educatie werd consequent nagestreefd, de samenwerking met het Saarlandse Ministerie van Onderwijs en Milieu wordt voortgezet. Het gezamenlijke educatieve project "Schule der Nachhaltigkeit“ (School voor duurzaamheid) werd aan scholen gepresenteerd en officieel gestart - geadviseerd door het netwerk Entwicklungspolitik Saarland e.V. (NES) en de Jugendorganisation des Naturschutzbundes (NAJU).

Vooruitblik

Zelfs onder invloed van de pandemie staat het jaar 2020 bij proWIN toch in het teken van het bedrijfsjubileum. En vooral in deze tijden kijken de bedrijfsoprichters met een mengeling van nederigheid en trots naar de ontwikkeling van het eens kleine directe verkoop bedrijf tot succesvolle concurrent onder de Europese marktleiders.

Vooruitkijkend zien we de bedrijfsopvolging in de persoon van Sascha en Michael Winter die het bedrijf voortzetten in de geest van de oprichters - zo blijft proWIN "in de familie" en blijft de waardevolle ondernemerstraditie behouden.

De tekenen wijzen meer dan ooit op vooruitgang en verdere ontwikkeling. Door de bereidheid om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen, gekoppeld aan de ervaring en kennis van de afgelopen twee en een halve decennia en de huidige uitzonderlijke situatie, voelt proWIN zich voorbereid op een succesvolle toekomst.


proWIN in het kort

proWIN Winter GmbH

 • Oprichting: 11.11.1995
 • Door de eigenaar geleid directe verkoopbedrijf met hoofdkantoor in Illingen (Saarland)
 • Bedrijfsleiding: Ingolf, Gabi, Sascha en Michael Winter evenals Stefan Schäfer
 • Verkoop van hoogwaardige producten uit de producttakken
  • Symbiontische Reinigung®
   Schoonmaakproducten en -benodigdheden
  • natural wellness
   Beauty- en wellness producten
  • best friends
   Premium dierenvoeding voor honden en katten en aanvullende producten
 • In totaal omvat het assortiment 400 verschillende producten.
 • Meer dan 115.000 proWIN verkooppartners in Duitsland en de aangrenzende buurlanden
 • In juni werkten er 180 vaste werknemers op verschillende locaties (153 in Illingen-Uchtelfangen, 27 in Landsweiler-Reden)

proWIN Bildung und Service GmbH

 • Oprichting: 01.01.2014
 • Bedrijfsleider: Steffen Bug
 • proWIN Bildung und Service GmbH staat voor de gekwalificeerde opleidingen en vervolg opleidingen van verkooppartners in de proWIN Akademie in Landsweiler-Reden.
 • Portfolio: scholingen/workshops inzake productkennis en time management en leiderschapsontwikkeling
 • Catering Akademie: Sander Catering GmbH, keukenbeheer: Christoph Barth

Buitenlandse ondernemingen

In het kader van de internationalisering werden er tot nu toe drie buitenlandse dochterondernemingen opgericht: proWIN international France Sàrl, proWIN Nederland B.V., proWIN Belgium GmbH. Momenteel wordt de ontwikkeling van andere landen voorbereid.
Bedrijfsleiding: France Sàrl en proWIN Nederland B.V.: Michael Winter en Stephan Kropf, proWIN Belgium GmbH: Ingolf Winter.


Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact op via:

E-Mail: presse@prowin.net

Ga terug