Over LUX Logistik

LUX Logistik is sinds 2002 de logistieke partner van proWIN. Dagelijks worden ongeveer 4600 pakketten uit het logistiek centrum van proWIN verzonden. Het team van LUX Logistik bestaat uit 67 medewerkers die vertrouwd zijn met uiteenlopende taken. Naast het verpakken en verzenden van de goederen behoort ook de opslag van alle proWIN-artikelen, momenteel met een verkoopwaarde van ongeveer 70 miljoen euro, tot de dagelijkse werkzaamheden van LUX Logistik.

LUX Logistik in cijfers

4.600

pakketten per dag

2.000

pallets/maand binnenkomende goederen

15.000

pallet plaatsen

1.400

pickstations

67 (incl. 3 stagiaires)

medewerkers


Dit vergt een anticiperende planning en intelligent gecoördineerde IT-processen die alle goederenbewegingen van goederenontvangst tot -verzending registreren. Belangrijke informatie zoals de minimale houdbaarheid, het gewicht of de klassering van gevaarlijke stoffen wordt reeds bij de opslag in aanmerking genomen. Het volledig geautomatiseerde orderverzamelen zorgt ervoor dat de inhoud van het pakket overeenkomt met de bestelling voordat het wordt verzonden.

Meerdere gewichtscontroles met een nauwkeurigheid tot tien gram garanderen de volledigheid van de producten in de verpakking. Met behulp van deze moderne techniek worden ook de artikelcombinaties in de verpakking, de afmetingen van de doos of het maximumgewicht van de doos vooraf bepaald en tot aan de goederenuitgifte meermaals gecontroleerd. De voorraad wordt permanent in real time via het systeem geregistreerd. De uiteindelijke pakketverzending wordt uitgevoerd in goede coördinatie met de betrokken leveranciers van pakketdiensten.

LUX Logistik concentreert zich echter niet alleen op het goede verloop van de dagelijkse activiteiten, maar hecht ook veel belang aan waarden zoals de combinatie van gezin en beroep en de bescherming van het milieu. Het bedrijf heeft als familievriendelijke onderneming al meerdere onderscheidingen ontvangen. Maatregelen ter ondersteuning van medewerkers met ouderschapsverlof of zorgbehoevende familieleden zijn een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur.

Hetzelfde geldt voor de bescherming van het milieu: geavanceerde recyclingsystemen voor verpakkingsmaterialen, het gebruik van zonne-energie en het vermijden van plastic afval vormen de basis van de procesplanning. Het gebruik van luchtverpakkingen vermindert verpakkingsafval. Leeg volume wordt gecompenseerd met lucht en vulmateriaal (polystyreen, papier, enz.) wordt vermeden. Op het gebied van milieubescherming is in 2019 een belangrijke vooruitgang geboekt met het gebruik van natte verlijming (zonder plastic) en in 2020 met de overschakeling op het laden van losse pakketten. Het aantal pakkettransporten werd zo met 50% verminderd, wat overeenkomt met een besparing van ongeveer 45.000 l diesel of 255 t CO2 per jaar.

Sinds 2021 is de nieuw opgerichte LUX Zentrallager OHG in gebruik als tweede logistieke locatie en dient als extra reserve magazijn en voor het orderpicken van grote verpakkingen.

Het geheel uit hout opgetrokken magazijn beschikt over een oppervlak van 4500 vierkante meter en heeft capaciteit voor 12500 pallets. Bij het plannen van het nieuwe magazijn werd veel waarde gehecht aan een ecologische bouwwijze: het gebouw wordt voorzien door drie warmtepompen zodat een gasaansluiting niet nodig is. Stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Het gebruik van hout voor de bouw van de hal zorgt voor een aangenaam werkklimaat en is gebaseerd op een hernieuwbare grondstof.